Araştırma Dekanlığımız bünyesinde, 9 Mayıs 2024 tarihinde “CERN’ün 70. Yılında Türkiye-CERN İlişkileri ve Ankara Üniversitesinin Rolü” konulu panel etkinliği düzenlendi.
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Necdet ÜNÜVAR ve Araştırma Dekanı Prof. Dr. Kaan ORHAN’ın açılış konuşmalarıyla başlayan panel Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer YAVAŞ’ ın “Kuruluşundan Günümüze CERN’ün 70 Yılı” konulu sunumu ile devam etti.
Rektörümüz Prof.Dr. Necdet ÜNÜVAR, Ankara Üniversitesi’nin ülkemizin ilk Fen Fakültesi, ilk Fizik Bölümü, ilk Fizik Mühendisliği Bölümü, ilk Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü ile ilk Hızlandırıcı ve Işınım Laboratuvarı (TARLA)’nı kuran üniversite olması sebebi ile öncü bir rol üstlendiğini, CERN ile ilişkiler konusunda da gurur verici çalışmalara imza attığını ve atmaya devam edeceğini belirtti.
Araştırma Dekanı Prof. Dr. Kaan ORHAN konuşmasında, Cumhuriyetin ilk üniversitesi olarak temel bilimler ve teknolojiler alanında öncü kuruluş olmanın yanı sıra parçacık fiziği alanında gösterdiğimiz üstün performansın mutluluk verici olduğunu, bu alanda gerçekleştirilen çalışmaları ve özellikle CERN gibi dünyanın önde gelen kuruluşları ile yapılan iş birliklerini desteklemek için bu paneli düzenlemeye karar verdiklerini belirtti.
Prof. Dr. Ömer YAVAŞ “Kuruluşundan Günümüze CERN’ün 70 Yılı” konulu sunumunda geçmişten günümüze Ankara Üniversitesi’nin CERN ile ilişkilerini değerlendirdi.
Etkinlik akışında Adana Fen Lisesi’nde Parçacık Fiziği alanında çalışma yapan Red Apple Takımı üyesi liseli gençlerimizle canlı bağlantı sağlandı. Gençlerimiz gerçekleştirdikleri projelerini anlatarak hedeflerini paylaştılar. Rektörümüz Prof.Dr. Necdet ÜNÜVAR, Ankara Üniversitesi olarak genç beyinlerimizi maddi ve manevi olarak her alanda destekleyeceğimizi belirtti.
Panelin ilk oturumu Prof. Dr. Saleh SULTANSOY moderatörlüğünde, İstinye Üniversitesi, TOBB Üniversitesi, TENMAK ve CERN’den katılım sağlayan panelistlerimizin sunumları ile gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Hatice YILDIZ moderatörlüğünde gerçekleşen panelin ikinci oturumunda, CERN deneylerinde araştırmacı ve takım liderleri olarak bulunan akademisyenlerimiz çalışmalarını sundular.
Öğrenci ve akademisyenlerimizin yoğun ilgi gösterdiği panel, soru-cevap bölümünün ardından son buldu.
Katılım sağlayan değerli akademisyenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.