Ankara Üniversitesi Araştırma Dekanlığı ve Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü koordinasyonunda, 26 Şubat 2025 tarihinde Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, 10. Yıl Yerleşkesi’nde “65. Yılında DESY: Ankara Üniversitesi-DESY İlişkileri” başlıklı konferans düzenlendi. Bu önemli etkinlik, Ankara Üniversitesi ile Deutsches Elektronen-Synchrotron (DESY) ve European XFEL arasındaki uzun süreli bilimsel iş birliğini vurgulamak ve bu merkezlerde gerçekleştirilen araştırmaların bilim, teknoloji ve sanayideki etkilerini ele almak amacıyla gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Araştırma Dekanı Prof. Dr. Kaan Orhan, Ankara Üniversitesi’nin DESY ile 65 yıllık iş birliği sürecini ve bu ortaklığın bilim dünyasına sağladığı katkıları vurguladı. Ayrıca, DESY ve European XFEL’in sunduğu ileri bilimsel olanaklardan Ankara Üniversitesi akademisyenlerinin ve araştırmacılarının daha etkin şekilde yararlanmasının önemine dikkat çekti. Üniversitenin “Araştırma Üniversitesi” statüsüyle uluslararası projelerdeki artan rolünü vurgulayan Orhan, parçacık fiziği ve foton bilimi gibi alanlarda yapılan çalışmaların üniversitenin küresel ölçekte bilimsel bir referans noktası olmasına katkı sağladığını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Ömer Yavaş’ın (Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü) oturum başkanlığında başlayan ilk oturumda, aşağıdaki sunumlar gerçekleştirildi:

  • Dr. Frank Lehner (DESY, Almanya) – “Accelerating Science – An Overview of DESY”
  • Prof. Dr. Serguei Molodtsov (European XFEL, Almanya) – “European XFEL and Ankara University: Capabilities and Opportunities”
  • Prof. Dr. Saleh Sultansoy (TOBB ETÜ, Türkiye) – “Ankara Üniversitesi-DESY İlişkilerinin Tarihçesi”

İkinci oturumda, Doç. Dr. Aysuhan Ozansoy’un (Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü) oturum başkanlığında foton bilimi, sinkrotron ışınım tesisleri ve XFEL teknolojileri üzerine aşağıdaki sunumlar gerçekleştirildi:

  • Dr. Kemal Şafak (Cycle Lasers, Almanya) – “Genç Bilim İnsanları ve Girişimciler için DESY’nin Önemi: Foton Bilimi Araştırmaları ve Uygulamaları”
  • Doç. Dr. Didem Ketenoğlu (Ankara Üniversitesi, Türkiye) – “Dünya’nın En Parlak Sinkrotron Işınım Tesisi PETRAIII: Bilim ve Teknoloji Uygulamaları”
  • Doç. Dr. Bora Ketenoğlu (Ankara Üniversitesi, Türkiye) – “European XFEL Hibrid Undulatörleri’nin İşletime Hazır Hale Getirilmesi ve XFEL’lerin Yüksek Teknoloji Uygulamaları”

İkinci oturumunun ardından Hızlandırıcı Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İlkay Türk Çakır, Enstitünün DESY ile ilişkileri hakkında bilgilendirme yaptı.

Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından Prof. Dr. Saleh Sultansoy’un kapanış konuşması ile sona erdi.

Katılım sağlayan akademisyenlerimize, araştırmacılarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.

Not: Konferans Kaydı Araştırma Dekanlığımızın Web sayfasından yayınlanacaktır.